Haarden

Waarom stinkt mijn houtkachel?

houtkachel stinkt

Heeft het onderhoud van mijn houtkachel invloed op de geur die het afgeeft?

Het regelmatig schoonmaken en onderhouden van uw houtkachel is essentieel om de geur die het afgeeft te verbeteren. Het verwijderen van roet en as, het controleren en vervangen van dichtingen en het gebruik van de juiste soort brandstof zijn allemaal sleutelaspecten van haard onderhouden essentials.

Heb je de geur van je houtkachel weleens opgemerkt en je afgevraagd: “Waarom stinkt mijn houtkachel zo?” Dit probleem lijkt apart, maar komt vaak voor. De oorzaken zijn divers: van geuroverlast bij nieuwe kachels tot gevaarlijke situaties zoals een foute rookgasafvoer.

We gaan de ware redenen achterhalen. Ook zullen we bekijken hoe we dit kunnen oplossen. Dus, laten we een duik nemen in de mogelijke oorzaken en oplossingen.

Soms komt de geur van nieuwe onderdelen in het rookkanaal. Ze kunnen een chemische lucht hebben, zoals verf. Dat gebeurt in ongeveer 20% van de gevallen. Roetvorming zorgt in 30% van de situaties voor nare luchtjes, net zoals bij een oude barbecue. En soms zitten er blokkades in het kanaal, zoals bladeren of dieren. Dat verklaart 15% van de eigenaardige geuren.

Vochtproblemen in de schoorsteen zijn goed voor nog eens 10%. Dit kan leiden tot een muffe lucht en schade. In 25% van de gevallen zorgt een slechte trek voor de stank. Dat komt misschien door een te lage schoorsteen of de verkeerde maat.

Bij Nieuwe Sfeer snappen we dat stank vervelend is. We helpen je graag met oplossingen die passen. Onze houtkachels en haarden zijn gemaakt om je huis gezellig en geurvrij te houden. Met de juiste aanpak hoeft geur geen probleem meer te zijn.

Belangrijkste Punten

  • Nieuwe onderdelen van het rookkanaal kunnen tijdelijk chemische geuren afgeven.
  • Roetvorming kan een oude barbecue-achtige geur veroorzaken.
  • Blokkades zoals bladeren, vogelnesten of dieren kunnen eigenaardige geuren veroorzaken.
  • Vocht in de schoorsteen kan leiden tot muffe geuren en schadeproblemen.
  • Slechte trek in het rookkanaal kan geurproblemen veroorzaken.

Mogelijke oorzaken van een stinkende houtkachel

Een stinkende houtkachel kan meerdere redenen hebben. Onvolledige verbranding van houtgassen is een veelvoorkomende oorzaak. Deze gassen zorgen voor onaangename luchtjes, vooral bij kachels die niet voldoen aan de EcoDesign-normen. Nieuwe Sfeer heeft houtkachels die wél aan deze strenge eisen voldoen. Ze stoten maximaal 40 mg/Nm3 fijnstof uit. Ook hebben ze een warmterendement van minstens 75%. Dit helpt de geur te verminderen.

Er zijn ook andere oorzaken. Bijvoorbeeld het gebruik van nat of ongeschikt hout en verkeerde stookmethoden. Ook slecht weer kan de luchtcirculatie en dus de geur beïnvloeden. Het is belangrijk om droog hout te gebruiken. Het vochtpercentage moet tussen de 12% en 15% zijn. Het hout moet niet dikker zijn dan 30 cm. Geschikte houtsoorten zijn onder andere appel, haagbeuk en beuk.

Een goed werkende rookafvoer is heel belangrijk. Een slechte afvoer kan voor problemen zorgen. Het zorgt vaak voor te weinig lucht voor een goede verbranding. Daarom is onderhouden van de rookkanalen belangrijk. Soms is een rookfilter een goede oplossing. De ABCAT® houtrookfilter is daar een voorbeeld van. Het filtert vliegas, houtstof en roet. Het vermindert ook onverbrande stoffen in de rook.

Om stank te voorkomen, brand geen stof op als je de kachel voor het eerst gebruikt. Dit kan zorgen voor een muffe geur, vooral als de kachel lang niet is gebruikt.

Parameter Aanbeveling
Vochtpercentage hout 12% – 15%
Omtrek gekloofd hout Maximaal 30 cm
Geschikte houtsoorten Appel, haagbeuk, beuk, peer, berk, es, eik, els, plataan, noten, iep, hazelaar
EcoDesign uitstoot fijnstof Maximaal 40 mg/Nm3
EcoDesign warmterendement Minimaal 75%

Tips om te voorkomen dat uw houtkachel stinkt

Om die vervelende geur van uw houtkachel tegen te gaan, zijn er eenvoudige stappen. Gebruik altijd hout dat onbehandeld is en goed gedroogd. Het ideale vochtpercentage voor hout ligt tussen de 12 en 15%. Dit zorgt voor een goede verbranding en minder rook.

houtkachel onderhoud geur

Kies voor hout van bepaalde soorten zoals appel, beuk, of eik. Polsdik gekloofd hout van deze soorten brandt schoner. Zo vermindert u de kans op stank en rookoverlast.

Let goed op het weer en de windrichting wanneer u stookt. Verkeerde weersomstandigheden kunnen voor problemen zorgen. De Zwitserse aansteekmethode gebruiken helpt voor minder rook.

  • Gebruik altijd onbehandeld en goed gedroogd hout.
  • Kies houtsoorten zoals appel, beuk en eik.
  • Let op weersomstandigheden en windrichting.
  • Pas de Zwitserse aansteekmethode toe.

Een schone kachelpijp is cruciaal voor schone lucht in huis. Maak deze regelmatig schoon om verstoppingen en andere problemen te voorkomen.

Technologie kan ook helpen bij het beperken van stank. De ABCAT® houtrookfilter vermindert geuroverlast. Hoogwaardige houtkachels van bedrijven als Nieuwe Sfeer voldoen aan milieunormen.

Preventieve maatregelen Voordelen
Gebruik van onbehandeld hout Vermindert rook- en geuroverlast
Goede ventilatie Voorkomt brand en onaangename geur
Zwitsers aansteken Efficiënte verbranding
Regelmatig schoonmaken Verhoogt de efficiëntie en luchtkwaliteit
Gebruik van houtkachel luchtfilter Reduceert geuroverlast

Kan de geur van mijn houtkachel schadelijk zijn voor mijn gezondheid?

Bij het verbranden van hout komen schadelijke stoffen vrij, die de effecten van houtrook op gezondheid kunnen hebben. Langdurige blootstelling aan houtrook kan leiden tot ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Het is belangrijk om goed geventileerd te blijven en te zorgen voor een goede luchtkwaliteit in huis.

Conclusie

Het verminderen van stankoverlast door houtkachels begint met bewust gebruik. Gebruik droog hout, met een vochtpercentage van 12 tot 18%, adviseren experts van Nieuwe Sfeer. Dit helpt rook te verminderen.

Het is ook belangrijk om je schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Een professionele schoorsteenveger kan creosootvorming voorkomen.

Houtkachels zijn efficiënter dan open haarden. Een open haard heeft een rendement van rond de 15%. Maar moderne EcoDesign houtkachels behalen een rendement van minstens 75%.

Dit maakt ze beter voor het milieu. Ze zorgen voor schonere lucht, zowel binnen als buiten.

Onderzoek toont aan dat elke gebruiker van een houtkachel kan bijdragen aan een beter milieu. Dit door kleine veranderingen in hoe we onze kachels gebruiken en onderhouden. Laten we samen onze impact verkleinen.

Voor meer informatie, bel 0487 – 594 860.

Volg onze tips voor een fijne ervaring met uw houtkachel, zonder overlast. Nieuwe Sfeer staat klaar met advies en kwalitatieve houtkachels. Samen verbeteren we het binnenklimaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *