Uncategorized

Alles over plooivorming bij zitmeubelen

Samuel Hopkins
Volg mij

Plooivorming is vaak te zien bij los gestoffeerde meubelen. Het laat zien dat de bank of fauteuil zich naar je lichaam vormt. Een zachte toplaag en losse kussens zorgen voor een zacht zitcomfort in de eerste periode van maanden.

Strak stofferen lijkt aantrekkelijk, maar losse stoffering beschermt de naden. Zo voorkom je dat ze te veel worden belast.

Plooivorming

Los gestoffeerde meubelen profiteren van licht opgespannen en marge opgenomen bekleding. Gebruik de zitplaatsen gelijkmatig om plooivorming te accepteren als teken van soepelheid. Dit maakt de meubelen duurzamer.

Strakke stoffering is voorzichtigheid vereist, omdat gespannen bekleding scheuren kan veroorzaken. Meer fijne plooien betekent dat het meubel zich beter naar jou eigenschap aanpast.

Belangrijkste punten

  • Bijzonder losse stoffering voorkomt spanning op naden
  • Zitvlakken evenredig gebruikt geeft gelijkmatige plooivorming
  • Bekleding licht opgespannen en bekleding marge opgenomen houden stof stevig
  • Strakke stoffering kan ratelen, maar gespannen bekleding erg riskant voor schade
  • Plooivorming aanvaardbaar staat voor kwaliteit en duurzaamheid

Kenmerken van zitmeubelen met losse stoffering

Losse stoffering zorgt voor een speciaal comfort. Er is een ruimte voor subtiel bewegen. Na drie tot zes maanden kan de onderliggende schuim wat inzakken. Dit is normaal afhankelijk bij banken en harde zitmeubelen.

Door naden ontlasten voorkom je spanningen. Het ontwerp is opbouw gericht, waardoor je meer ruimte ziet. Dit kan plooien verminderen, maar niet altijd helemaal wegnemen.

Plooivorming in drie verschillende soorten stoffering

Zitmeubelen met losse vezels geven een zacht comfort. Ze vormen zich snel naar je lichaam, wat plooien kan veroorzaken. Een ruimer ontwerp helpt om dit te voorkomen.

Regelmatig klop vullingen toevoegen is belangrijk. Dit zorgt voor een gladde zitting en comfort.

Leren bekleding past zich na 4 tot 6 maanden aan. Het voelt dan ingedrukt en kunnen plooien zichtbaar zijn. Dunne leer heeft fijnere plooien ontstaan, terwijl dikke leer bolle zittingen heeft.

plooivorming in drie verschillende soorten stoffering
TypeKenmerkenTips
StrakMinder zachte uitstraling, risico op snelle rimpels door drukGebruik gelijkmatig en let op plooien verwijderen indien nodig
LosMeer veerkracht, wat plooivorming door dagelijks gebruikRegelmatig klop vullingen voor afgevlakte zitting en plooivorming voorkomen
Bijzonder losZeer soepel, sterk postuur gevormd, sneller duidelijke plooienOnderhoud met opkloppen en draaien voor optimaal zitcomfort

Tips om zichtbare plooien te beperken

Met een nieuw gestoffeerde zitmeubelen moet de bekleding zich aanpassen. Dit duurt meestal drie tot zes maanden. Dan voel je het zitcomfort het beste. Maar dan beginnen de plooien te verschijnen.

De vulling zorgt voor opwaartse druk op de stof. Dit maakt spanning en zorgt ervoor plooien. Het is moeilijk om helemaal geen plooien te krijgen, maar je kunt ze wel verminderen.

Tips om zichtbare plooien te beperken
  1. Verdeel het gewicht door niet op dezelfde plek te zitten.
  2. Schud kussens en wissel ze onderling voor gelijkmatige belasting.
  3. Controleer de hardheid van de vulling en pas zonodig aan.

Plooien komen vaker voor bij zachte materialen en grote zitvlakken. Door dit te weten, kun je beter zorgen voor duurzaam comfort.

FactorInvloed op plooien
Type bekledingGrove stof of leer toont eerder schade
Vulling15% tot 20% zachter in de eerste maanden
KussensRegelmatig opschudden voor minder plooien

Leder/Leer

Leer is een natuurproduct, net als nieuwe schoenen. Het ziet er in het begin strak uit, maar wordt na verloop zachter. Als je op een leren bank of fauteuil zit, voel je dat het leer zich aanpast. Dit voorkomt scheuren en maakt het comfortabeler.

De meeste leolux meubelen hebben plooivorming voor meer comfort. Ze hebben veren en schuim die mee bewegen. Dit maakt het zitcomfort beter en voorkomt te veel spanning op het leer. Zo blijft het meubel aantrekkelijk en comfortabel.

Leder/Leer

De ideale luchtvochtigheid voor leder is tussen 40 en 60%. Dit voorkomt uitdroging. Regelmatig onderhoud is belangrijk om het meubel lang mee te laten gaan. Gebruik speciale producten om het leer in goede staat te houden.

OnderdeelInvloed op Leer
Vulling (schuim en veren)Geeft zachter zitcomfort en beperkt ongewenste rimpels
Luchtvochtigheid (40-60%)Voorkomt uitdroging en verkleint risico op scheuren
Regelmatig OnderhoudVerzorgt het meubel en vermindert spanning op bekledingsmateriaal

Kunstleer

Je merkt snel de verschillen met natuurlijke materialen bij een nieuwe bank van kunstleer. Twee dingen zorgen voor kleine rimpels: de manier waarop het materiaal is gemaakt en zijn beperkte elasticiteit. De kwaliteit van de stoffering speelt ook een rol, vooral als het over het frame verdeeld is.

Door regelmatig de zitplaatsen te wisselen en de vulling op te kloppen, kun je de mate van plooivorming verminderen. Kunstleer heeft minder vezels dan echt leer en is minder rekbaar. Span je het te strak aan, dan blijven er kreukels hangen.

In bepaalde situaties kan er sprake zijn van overmatige plooivorming. Heb je twijfels of vragen hierover? Aarzel dan niet om een servicemelding in te dienen via onze contactpagina.

Samuel Hopkins Samuel Hopkins
author-avatar

About Samuel Hopkins

Mijn naam is Samuel Hopkins, ik woon in Engeland en schrijf Nederlandse blogs over de woon- en interieurmarkt. Met een passie voor stijl, functionaliteit en design deel ik inspiratie en tips die perfect aansluiten bij de Nederlandse leefstijl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *