Haarden

Milieu-impact Van Hout- Vs. Gashaarden: Wat Je Moet Weten.

buitenhaarden

Welke soort haarden hebben de minste impact op het milieu?

Bij het kiezen tussen hout- en gashaarden denken we na over het milieu. Het is belangrijk om te weten hoe duurzaam ze zijn en wat hun effect is op onze gezondheid en het milieu. Deze gids geeft inzicht in de impact van hout versus gas en helpt bij het maken van een milieuvriendelijke keuze.

Open haarden verliezen veel warmte, tot 90% via de schoorsteen. Houtkachels zijn efficiënter maar verliezen nog steeds veel warmte. Deze vorm van stook draagt ook bij aan fijnstofuitstoot, wat slecht is voor onze gezondheid.

Er zijn regels om de impact van houtstook te verkleinen. Vanaf 2022 moeten nieuwe houtkachels aan strenge emissienormen voldoen. Er is ook aandacht voor schoner stoken, met bijvoorbeeld pelletkachels. Die zijn beter voor de lucht dan gewone houtkachels.

Bij Nieuwe Sfeer vind je verschillende haarden. Ze passen goed in zowel moderne als klassieke interieurs. Daar zijn inbouw- en vrijstaande haarden te vinden, en ook elektrische en bio-ethanol haarden.

Belangrijkste Vaak Meegenomen

  • Bij een open haard gaat 90% van de warmte verloren via de schoorsteen.
  • Bij een houtkachel vervliegt gemiddeld 35% van de warmte.
  • Houtstook veroorzaakt een kwart van de fijnstofuitstoot in Nederland.
  • Pelletkachels stoten 70% minder fijnstof uit dan traditionele houtkachels.
  • De EcoDesign 2022 wetgeving reguleert de uitstoot van nieuwe houtkachels.

De Milieu-impact van Houtkachels en Gashaarden

Bij het kiezen van verwarming kijk je niet alleen naar comfort. Het gaat ook om de ecologische voetafdruk. Houtkachels en gashaarden hebben elk hun eigen effect op het milieu.

Kosten en voordelen van het installeren van een haard

Bij het overwegen van haard installatiekosten en voordelen, is het belangrijk om rekening te houden met de milieu-impact van een hout- vs. de gashaarden. Houtkachels kunnen luchtvervuiling veroorzaken, terwijl gashaarden schoner zijn. Dit kan invloed hebben op de totale kosten en voordelen van het installeren van een haard.

Houtkachels: Voor- en Nadelen

Houtkachels geven een gezellig gevoel. Ze gebruiken hernieuwbare brandstof. Toch stoten ze fijnstof uit, wat binnen slecht voor de lucht is.

Moderne houtkachels zijn zuiniger en schoner dankzij EcoDesign 2022. Ze hebben een hoog rendement en minder uitstoot.

Ventilatie is bij houtkachels belangrijk. Het zorgt voor frisse lucht en voert de rook af. Het gebruik van de Zwitserse methode vermindert uitstoot. Pelletkachels zijn een zuinig alternatief.

Gashaarden: Voor- en Nadelen

Gashaarden zijn handig en stoten minder schadelijke stoffen uit dan houtkachels. Ze zijn efficiënt maar gebruiken fossiele brandstoffen.

Bepaalde gashaarden zijn ontworpen voor binnen en voldoen aan milieunormen. Ze zijn beter voor de luchtkwaliteit. Bio-ethanolhaarden zijn een milieuvriendelijke keuze, ze produceren alleen waterdamp en weinig CO2.

Nieuwe Sfeer heeft een groot aanbod aan ecologische haarden. Je vindt hier advies voor zowel hout- als gashaarden die aan de regels voldoen.

  1. Na 2022 mogen nieuwe huizen in Nederland geen openhaard met een rookkanaal meer hebben.
  2. Nieuwe houtkachels moeten na 2022 voldoen aan een keurmerk met een minimaal rendement van 75% en een fijnstofuitstoot van maximaal 40 milligram per m3.
  3. Het rendement van een houtkachel is ongeveer 80%, terwijl een open haard slechts een rendement van ongeveer 10% bereikt.

Directe en Indirecte Invloeden op de Gezondheid en Milieu

Het kiezen van haarden beïnvloedt gezondheid en milieu. We kijken naar luchtkwaliteit, CO2-uitstoot en de regels. Deze spelen een grote rol.

Luchtkwaliteit en Gezondheid

Houtstook in huis zorgt voor 14% van de binnenlandse luchtvervuiling. Het veroorzaakt uitstoot van fijnstof en PAK’s. Dit kan overlast en stank geven voor buren.

Fijnstof is vooral schadelijk. We noemen deeltjes onder 10 micrometer PM10 en onder 2,5 micrometer PM2,5. Deze kunnen oogirritatie, hoesten, ademnood of erger veroorzaken. Goed haardonderhoud en regelmatige schoonmaak zijn cruciaal. Zo beperk je schadelijke uitstoot.

haard schoonmaken

CO2-uitstoot en Klimaatimpact

Verkeer en huishoudens zorgen voor veel fijnstof. Zo’n 30% van Nederlands fijnstof komt uit het buitenland, zoals het Ruhrgebied. Hout- en gashaarden stoten CO2 uit, wat het milieu beïnvloedt.

Nederland wil tegen 2050 van fossiele brandstoffen af, volgens het Klimaatakkoord. Haarden op afstand bedienen helpt om CO2 te verminderen.

Regelgeving en Voorlichting

De overheid maakt regels voor houtstook in omgevingsplannen. Dit beschermt de gezondheid en beperkt milieuschade. Voorlichting over brandstof en stookmethoden maakt de lucht gezonder. Overlast en milieuschade nemen af.

Haardgebruikers moeten slim kiezen bij het kopen van een nieuwe haard. Merken zoals Nieuwe Sfeer bieden milieuvriendelijke en gezonde opties.

Aspect Impact
Luchtkwaliteit Vervuiling door PM10 en PM2,5, schadelijk voor gezondheid
CO2-uitstoot Verbranding van hout en gas verhoogt CO2 in de atmosfeer
Regelgeving Overheden stellen regels op voor haardveiligheid en milieu

Conclusie

Als je moet kiezen tussen houtkachels en gashaarden, zijn er veel milieuvriendelijke opties. Traditionele houtkachels hebben een grote impact op het milieu. Ze stoten fijnstof en andere schadelijke stoffen uit.

Uit een studie blijkt dat houtrook veel bijdraagt aan luchtvervuiling in Vlaanderen. Deze studie omvatte 400 uur aan metingen. Het was tussen november 2022 en mei 2023. Daarom is het belangrijk om na te denken over duurzame alternatieven.

Houtkachels hebben niet alleen effect op het milieu, maar ook op onze gezondheid. Ze kunnen longziekten verergeren. Dit komt door de kleine deeltjes die diep in de longen kunnen komen.

Hoewel houtkachels traditioneel aantrekkelijk zijn, moeten we hun nadelen inzien. Een haard kiezen vereist dus grondig nadenken over deze aspecten.

Voor wie een haard wil kopen, heeft Nieuwe Sfeer veel informatie en milieuvriendelijke keuzes. Met de nieuwe trends voor 2024 kun je je huis meer waard maken. En je helpt het milieu!

Door bewust te kiezen, helpen we ons milieu en gezondheid. Samen maken we een verschil voor een betere wereld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *